WONING D-V

Woning D-V

Nieuwbouw woning D-V te Tervuren

Deze woning voor een gezin met vier kinderen ligt in een oude verkaveling in Tervuren.  De bestaande tuin was erg diep en ongewoon mooi door de oude bomen en struiken die het golvend grasveld sieren.  Het  woonhuis werd ingeplant tegen de noordgrens van het perceel om deze tuin intact te bewaren.

De woning is verdeeld in drie vleugels met een eigen identiteit. Rechts vanaf de straat bevindt zich het kinderhuis.  Het is een verhoogd plateau waarop zich vier kamers met toegang tot een gedeeld terras bevinden. Onder het plateau ligt een speelruimte voor de kinderen en een onderdoorgang voor fietsen. Beide geven uit op een  verlaagd en verhard speelplein achter de woning. In het middendeel bevinden zich de keuken en het trappenhuis. De keuken is bijna twee etages hoog. De ramen van de keuken kunnen volledig weggeschoven worden zodat men in de zomer onder een afdak buiten kan eten en koken. Links bevindt zich het ouderhuis, met een zitkamer, een huiskantoor, een slaapkamer en een badkamer. Slaapkamer en badkamer liggen aan een inpandig zuiderterras met zicht op zowel de zitkamer als de tuin.

Openingen in binnen- en buitenmuren bieden doorkijken en doorgangen tussen de drie delen van het huis. Ze verbinden die vleugels maar bevestigen tegelijk de aparte identiteit van elk van hen. Aan de straatzijde blijft de driedeling van de woning echter verborgen achter een strakke, vrij gesloten gevel waarvan allen de inkom duidelijk gemarkeerd werd. Aan de tuinzijde daarentegen verdeelt de grote luifel voor de keuken het volume echter in drie zeer duidelijk onderscheiden delen, die elk ook op een andere manier in contact met de tuin staan. Ondanks de uitgestrekte opbouw heeft de woning een uitstekende K-waarde en E-peil. Door o.a. een warmtepomp is de woning bijzonder energiezuinig. Oververhitting aan de zuidzijde wordt tegengegaan door zonwerend glas.  

Opdrachtgever:                 familie D-V
Ontwerp en Realisatie:      2007-2009
Oppervlakte:                      420 m²
Fotos:                                 Godfried Vershaffel