Gastenverblijf T-C

Gastenverblijf en Conciërgerie T-C

Deze gastenwoning met ontvangstruimtes en een aparte conciërgewoning ligt in de uitgestrekte tuin van een oude hoeve. Langs het domein loopt een kerkwegel die de ruim 20 m hoogteverschil tussen twee hoofdstraten in het dorp overwint. Het sterk hellende terrein is nog meer geaccidenteerd door een abrupt talud van ca. 6 m, het gevolg van vroegere zandwinning. Dat talud schept echter ook een buitengewoon uitzicht op het heuvelachtige landschap. Het nieuwe gebouw diende zowel van de straat aan de voet van de helling als vanaf het bestaande woonhuis toegankelijk zijn. Het mocht echter het uitzicht vanaf de bestaande woning naar de vallei niet belemmeren. Het moest ook beantwoorden aan het CWATUP.  

Het ontwerp splitst de twee hoofdfuncties, conciërgewoning en gastenverblijf, volledig en geeft ze ook anders vorm. Het gastenverblijf is een robuuste bakstenen toren van 9.5 x 9.5 x 9.7 m met drie etages. Ze is 45° gedraaid tegenover het talud om de gronddruk te keren. De oost- en de zuidgevel zijn tot aan de tweede etage ingegraven in het talud, terwijl de noord- en de westgevel over hun volle hoogte uit het talud treden. Op het dak van die kubus staat een kleine ‘blokhut’ met grote raampartijen die een wijds uitzicht bieden. Vanuit de bestaande tuin en woning ziet men enkel deze ‘hut’. Een stalen loopbrug leidt vanaf de hoger gelegen tuin naar het terras errond.

Aan de voet van de toren biedt een brede trap tegen de westgevel toegang tot de ontvangstruimtes (eetkamer en salon/bibliotheek). Een secundaire ingang op begane grond geeft toegang tot twee gastenkamers en een doorgang naar de conciërgewoning. De conciërgewoning is uitgewerkt als een gelijkvloerse, langwerpige woning van 130 m². Ze is volledig ingegraven in de helling van het terrein. Enkel aan de voorzijde dagzomen de raampartijen van de woning. Die geven uit op een tuin die zich enigszins afkeert van de toren om wat privacy te bieden.

Voor het nieuwe gebouw, maar zowat 1.5 m lager, werd een parkeerruimte aangelegd, met een rechtstreekse toegang naar de straat aan de voet van het terrein. Rond de tuin van de conciërgewoning werd het reliëf zo aangepast dat men vanaf deze parkeerplaats via een pad rond die tuin, over het groendak van de conciërgewoning naar de bestaande woning kan lopen. Door het samenspel met het bestaande reliëf bezwaart het nieuwe gebouw de bestaande biotoop minimaal. Daarnaast is het gebouw zeer energiezuinig, o.a. door verwarming met warmtepomp en zonneboiler.

Opdrachtgever:              familie T-C
Ontwerp en Realisatie:   2006-2009
Oppervlakte toren:         321 m²    
Footprint toren:              90 m²
Conciërgerie:                  130 m²