150 JAAR STADSSCHOUWBURG

150 JAAR STADSSCHOUWBURG

Een visie op de toekomst.

Op vraag van 30CC hebben we ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de Schouwburg nagedacht over de toekomst van het gebouw.

De Schouwburg in Leuven heeft alles wat een theater hebben moet, van een vestibule en een foyer tot een toneeltoren, een orkestbak en galerijen onder het podium. Maar dan wel in miniatuur. Als de Schouwburg in de toekomst een andere rol te spelen krijgt zou men echter, met niet zo heel veel inspanningen, het huidige theater met enkele ingrepen kunnen omvormen tot een plek waar dat ‘publieke’ nog veel verder uitgespeeld wordt. Daar zijn mooie voorbeelden van, zoals de Minardschouwburg in Gent of de vernieuwde KVS in Brussel.

Het theater als publieke ruimte

Een erg eenvoudige ingreep zou er bijvoorbeeld in kunnen bestaan om de vloer van het parterre vlak aan te leggen, of door die mogelijkheid te voorzien door middel van tijdelijke vloeren. Op die manier komen zaal en podium op één niveau te liggen. Dat creëert de optie om zaal en podium samen te gebruiken als een feestruimte.

Nieuwe presentatiewijzen

Als de vloer van de zaal in het podium overloopt, openen zich echter ook artistiek een aantal hoogst interessante mogelijkheden. Podium op podium spelen kan een nieuwe betekenis krijgen als de oude publieksruimte plots het decor wordt voor het publiek dat zich bevindt op een tribune op de scène.

Dakterras

Het bestaand dak vormt een enorme lege volume boven de publieke ruimtes van het theater. Als het dak boven de voorbouw weggenomen wordt, ontstaat daar bijna vanzelf een imposant terras met een verbluffend zicht op de stad. Onder het dak is dan nog genoeg plaats voor een ruimte voor diverse activiteiten.

Grand Café

De inkompartij voor het gebouw, de ontvangstruimte en de vestiaire onder de zaal leiden nu een sluimerbestaan als passage- of wachtruimte, hun imposante decoratie blijft onopgemerkt. Een Grand Café zou hier een aangename verblijfsruimte van maken voor ontmoetingen voor- en na voorstellingen en andere activiteiten.